dimarts, 8 de maig del 2007

L'ABG INFORMA


ALTERNATIVA BAIX GAIÀ, ABG de Vespella informa als veïns i veïnes del poble en relació a l’últim Butlletí de l’actual alcalde.

Dels 55 punts que exposa com a treball realitzat per ell, 25 tenen relació amb l’arranjament dels camins, neteja, ampliació i asfalt de trams, visibilitat dels revolts, fins l’ampliació i condicionament de la carretera que uneix Altafulla i Salomó, on el Sr. Alcalde, es felicita com a èxit propi, de l’amplària del pont que uneix la carretera de Salomó amb Vespella.
Als veïns que no saben com es porten a terme aquests arranjaments , ni d’on surten els diners, els hi volem dir que l’Ajuntament rep aquests diners de diferents entitats, per a poder portar a terme tots aquests treballs de millora. Per això, NO ÉS CAP MÈRIT, de l’actual consistori, ni de l’actual alcalde, Sr. Daniel Cid, sinó una obligació.
Si descartem les obligacions dels arranjaments i millores de camins, ens queden 25 punts, que també la majoria d’aquests són OBLIGACIONS.

Rehabilitació de la nau de Mas d’en Plana. Es parla de neteja, condicionament de l’exterior. Però el Sr. Alcalde s’ha oblidat d’agrair als veïns de la neteja, pintura i decoració de l’interior de l’ermita.

Obres i millora de l’església parroquial de St. Miquel. Qui paga aquestes millores? El consistori de Vespella, la Diputació de Tarragona, l’església Catòlica? Un cop més és la seva OBLIGACIÓ. El que no entenem és el treball d’ampliació del camí a l’església a costa de destruir part de les parets d’aquest emblemàtic pujol. Existeix cap projecte que l’avali, o és un capritx?. L’erosió és natural però si l’ajudem tant ens arrisquem a perdre-ho tot, entre les esquerdes de les explosions de la pedrera, i la mà extractora de l’home.

Nou cementiri municipal. Saben els veïns alguna cosa respecte a aquesta proposta?, Se’ls ha exposat el projecte? S’ha escoltat el seu parer?. És la Diputació de Tarragona la que pagarà aquest nou cementiri, però som nosaltres, els veïns de Vespella, els que haurem que decidir on, com i quin cementiri volem. Es com si els veïns no tinguéssim res a dir en un tema tant important com aquest. I podem assegurar, Sr. Alcalde, que per a nosaltres SÍ que és un tema important i volem opinar sobre el nou cementiri. Participació ciutadana, i menys ocultisme.

Subministrament de l’aigua. Ens agradaria veure els informes signats pels tècnics on es diu que el municipi pot afrontar el futur amb tranquil·litat en el tema de l’aigua. Volem afegir que la qüestió de l’aigua és molt important, sobre tot per justificar nous permisos d’obres. Li volem recordar Sr. Alcalde, que el canvi climàtic ja el tenim a sobre i que poblacions que fins fa poc tenien riu i molta aigua, en aquests moments tenen mancança.


Y, li volem recordar també, que els recursos hidràulics amb la població actual són suficients fins ara.
Nosaltres no estem en contra de l’ampliació del municipi, però sí que estem en contra de l’especulació. Volem tenir qualitat de vida i volem preservar el nostre entorn d’especuladors.

Volem un creixement urbanístic, sí, però ordenat, tenint en compte les necessitats actuals dels veïns que hem escollit viure a Vespella pel seu entorn tranquil i la seva connexió amb la natura.

Consultori mèdic. Estem al 2007 i se’ns diu que últimament s’ha instal·lat la connexió a internet al consultori. Això és increïble, a 20 quilòmetres de Tarragona i el nostre consultori mèdic encara no tenia connexió a internet. No volem dir que és tercermundista, però sí diu molt de com s’estan portant a terme les coses, en aspectes tan puntuals i necessaris com aquest.
Té l’obligació Sr. Alcalde, de lluitar per aconseguir una connexió a internet gratuïta. No serveix de res dir que tenim banda ampla, perquè això no és únicament un mèrit seu, Sr. Alcalde, sinó també de l’empresa privada que treu rendiment als seus abonats de Vespella

Transport urbà. El tema del transport urbà és molt important i més pensant no tan sols en l’envelliment de la població sinó en l’estalvi energètic conseqüent per a frenar el canvi climàtic. I aquest és un tema que no només depèn de l’Ajuntament de Vespella sinó de la força que es dugui a terme des dels diferents municipis. En aquest sentit, els 7 grups que conformen l’ALTERNATIVA BAIX GAIÀ, amb una gran sensibilitat amb el medi ambient, volem potenciar l’augment del transport públic a totes les poblacions del terme, ampliant sobre tot l’horari que necessita i que demana el ciutadà i no el que imposa la companyia d’autobusos.

Instal·lació esportiva. “La primera instal·lació de moltes que...” On es poden veure els projectes d’aquestes instal·lacions?. Quines noves instal·lacions es preveuen? Altre cop ocultisme. S’esperarà a exposar-los quan ja no es puguin fer al·legacions?. Tenen els permisos de l’ACA? Recordem que aquests terrenys estan dins de la consideració de marge fluvial del torrent per a la preservació de la fauna, flora i la llera i no es pot alterar.
De nou la cura del Medi Ambient i l’Ecologia, oblidats.
Instal·lació esportiva per a qui? Que li expliquin a un grup de veïns de Vespella que es va presentar el dia de la seva inauguració per fer un partit de futbol i es van trobar que l’equip ja estava format per persones que no eren de Vespella, Curiós, no??? Que no hi hagi hagut informació per part de l’Ajuntament per a la creació d’equips dins del poble, que des de que es va inaugurar no s’ha fet CAP partit més, ni s’hagi donat la importància que té la formació d’un equip juvenil amb els veïns, ni s’ha propiciat cap activitat per a nens i joves.



Això si, terres i més terres, sembla que el camp de futbol del que tan orgullós està el Sr. Alcalde, s’hagi convertit en un abocador municipal de terres i runes dels constructors i empreses de la zona. És una pena com s’està portant a terme la política esportiva. Aquest tema podria servir per aglutinar a molts veïns del poble i gaudir de l’esport i de les instal·lacions municipals, que avui per avui estan totalment infrautilitzades.

Barranc de l’entrada a St. Miquel. “Existeix un projecte acabat per a fer un passeig...” Ens agradaria veure aquest projecte i poder opinar. L’únic que tenim són terres i més terres de la construcció que diàriament camions han anat deixant al barranc. Quin benefici en treu el consistori de totes aquests “terres”?

Valors turístics, “potenciar el turisme dels pobles de l’interior ... rutes, cicloturisme, tranquil·litat.., presencia a FITUR...”. Pensem que el Sr. Alcalde, necessita donar la impressió de que tots els temes són a la seva agenda.
Vespella és un petit poble que ha estat amagat durant molts anys, per ser final de carretera, i això ha preservat el seu caràcter rural que, malauradament s’ha perdut a les zones turístiques.
El turista d’interior busca pau, el terreny mimat, no vol veure grues ni formigó, vol passejar per camins i descobrir paisatges, a prop del riu que ens dóna el nom o de les fonts perdudes que ja no el tenen.
Si més no, avui per avui, el turisme rural pot gaudir poc de l’entorn de Vespella.

Racó dels absents. Algú del poble, va poder veure, consultar, dir el que pensava d’aquest Racó? Va haver-hi algun concurs on diferents artistes poguessin oferir el seu art?. Com es va decidir que fos l’actual motiu i no un altre? No entrarem a valorar la part artística de l’obra, però sí en la forma de com s’ha dut a terme. De nou, sense la participació del veïns i veïnes i sense la normal i habitual transparència amb que s’haurien de fer les gestions urbanístiques o artístiques del poble. No podem oblidar que el poble som tots i no només unes quantes persones.
El consistori gestiona, tramita i fa o hauria de fer el que la majoria dels veïns vol, i no al revés, com s’ha fet fins ara.

Treball amb la Agència Catalana de l’Aigua (ACA). És inconcebible que al 2007 encara haguem d’utilitzar fosses sèptiques per a les aigües residuals. Fa temps que el Sr. Alcalde ens diu que en un any, que ja falta menys, que.. El cert és que encara no tenim depuradora ni la connexió, i sembla ser que a Masos de Vespella i els veïns del nucli antic, hauran d’esperar. Creiem que la depuradora és fonamental per a Vespella. No s’ha treballat tan bé, com diu el Sr. Alcalde, ja que l’Ajuntament i Associacions, havien estat convidades per l’ACA i la Generalitat de Catalunya, promogut per Brussel·les per a la implantació de la Directiva Marc se l’Aigua, a la conca del Gaià i el Francolí, i cap membre de l’actual consistori va fer presència a cap de les reunions de treball i informatives. Vespella únicament va ser-hi gràcies a la participació de Kaleidoscopio.


Per altra banda, tenim la neteja sense control que s’ha fet a la llera del torrent. Es podrà saber si es va demanar permís? Sabem que l’ACA, si més no, la de Barcelona ha obert un expedient a l’Ajuntament per aquest motiu.

Pla d’ordenació Urbana Municipal, (POUM). Per a nosaltres aquest és un tema primordial, fonamental. I sembla ser que per al Sr. Alcalde, no és tan important, donat que només li dedica 3 línies, curiós, no?
Tots els veïns del poble estem molt interessats a participar en aquest POUM, com s’ha fet a diferents pobles de Catalunya, així s’evitarien querelles i enfrontaments posteriors, ja que tothom participaria en l’elaboració.
NO VOLEM ESPECULACIÓ NI ABÚS IMMOBILIARI. Volem compartir i debatre el proper POUM. Perquè marcarà l’abans i el després de les nostres terres. Som moltes les persones que vam decidir fa anys venir a viure a Vespella, cansats del soroll, el consum, de la pol·lució, de l’abús immobiliari,... persones que cultiven la terra i volen continuar amb el treball agrícola i ramader.
No volem, ara que ja no queden terres per a construir a la costa, que quatre especuladors ens inundin amb les construccions. No ens beneficiaran en res. Al contrari, més gent, menys aigua per a tots, més trànsit a la carretera, més deteriorament del medi ambient, menys serveis...
Volem un creixement RACIONAL, on prevalgui la qualitat i no la quantitat. I, per això, el POUM, es mereix més de tres línies. Es mereix tot el temps necessari per a decidir conjuntament i coordinar i respectar els interessos de tothom.

ALTERNATIVA BAIX GAIÀ, ABG de Vespella, vol que el proper consistori sigui de tots, que els veïns i veïnes tinguin coneixement en tot moment del que es fa i es vol fer, amb total transparència i que tinguin possibilitat d’oferir alternatives i raonar-les.
Estem per la participació ciutadana.